Skip to main content

Digital annonsering erbjuder stora möjligheter och kan generera riktigt bra resultat, men utan rätt grundarbete och strategi är det lätt att resurser och budget läggs på annonsering som inte ger effekt. Resultatet blir ofta annonser som inte når rätt målgrupp, saknar mätbarhet eller leder till få, eller inga konverteringar alls. Här går vi igenom sex vanliga misstag som kan påverka resultatet negativt, och vad du bör göra istället.

1. Ingen analys av historisk data

Genom att först kartlägga vad som redan fungerar och vad som inte gör det, får du bättre förutsättningar att lyckas. Om du har historisk data att utgå ifrån är det viktigt att utgå ifrån för att ta fram rimliga estimat. En tydlig nulägesanalys ger viktig information om målgruppen, vilka kanaler som presterar bäst och vilka budskap som går hem. Att analysera befintlig trafik, tidigare kampanjer och användarbeteenden ger värdefulla insikter som kan användas för att optimera framtida annonsering. Utan en sådan analys riskerar du att lägga pengar och resurser på annonsering som inte fungerar och samtidigt missa förbättringsmöjligheter. Dra nytta av insikter som redan finns för att fatta smartare och mer lönsamma beslut framåt.

2. Bristande spårningsuppsättning

En av de viktigaste delarna för att lyckas med annonsering är att ha korrekt spårningsuppsättning. Det gör det möjligt att följa upp och mäta resultatet av kampanjerna, och därefter optimera utifrån resultatet. Beroende på vilken plattform som används kan metoderna för konverteringsspårning skilja sig åt, men oftast handlar det om en pixel eller tagg som placeras på webbplatsen. Därefter sätter man upp specifika händelser att spåra, exempelvis köp, nedladdningar eller inskickade formulär. Vilka händelser som är relevanta beror på företagets verksamhet och målet med kampanjen.

Om inte konverteringsspårning är korrekt implementerat famlar du i mörkret. Det går inte att veta vad målgruppen gör efter de sett annonsen, och utan den insikten går det varken att utvärdera effekten av annonseringen eller optimera det som fungerar bäst. I slutändan riskerar du att slänga pengar i sjön och missa avgörande affärsmöjligheter.

3. Missad möjlighet till retargeting

Pixlar erbjuder inte bara möjlighet till konverteringsspårning utan dessutom möjligheten till mer avancerad målgruppsstyrning, som exempelvis retargeting. Det gör att du kan visa annonser specifikt för personer som redan har besökt din webbplats/app eller utfört särskilda handlingar, till exempel kollat på en specifik sida eller påbörjat ett köp. Det här är en målgrupp som redan visat intresse, vilket gör dem betydligt mer benägna att konvertera än helt nya besökare. Att följa upp med relevanta budskap till just dessa personer kan därför vara väldigt effektivt. Generellt sett är det också betydligt mer kostnadseffektivt att bearbeta en varm målgrupp än att jaga nya. Att inte använda retargeting innebär att du går miste om en av de mest träffsäkra metoderna för att förstärka effekten av din annonsering.

4. Ingen testning eller optimering

Det går inte att med säkerhet veta vad som fungerar innan vi testat, och därför är det viktigt att regelbundet testa bland annat olika kampanjmål, målgrupper, kreativ, annonstexter och placeringar för att se vad som genererar bäst resultat. Skapa A/B-tester baserat på en hypotes och välj ut en variabel i taget att testa. Du kan till exempel börja med en allmän fråga som: Får jag bättre resultat när jag ändrar mitt resultatmål? När du har hittat en vinnande strategi går det att ytterligare förbättra resultaten genom att stegvis testa andra variabler, som annonsmaterial, format eller annonstexter.

Men optimering handlar inte enbart om A/B-testning. Optimering är ett pågående arbete, det innefattar även att justera budstrategier, följa upp vilka målgrupper som presterar bäst, identifiera var användare faller bort i kundresan samt anpassa insatser därefter. Det kan också handla om att pausa annonser som inte levererar, skala upp det som fungerar och se över frekvensen om målgruppen exponeras för samma annons för ofta utan att agera. 

5. Fel budgetnivå

Det är inte helt lätt att sätta rätt budget för annonsering, och en vanlig miss är att budgeten blir för låg eller orealistisk redan från början. Budgeten påverkar flera faktorer, och hur du bör tänka kring den varierar mellan plattformar.

Ett bra första steg för att sätta en budget är att basera budgeten på vad varje konvertering faktiskt är värd för ditt företag. Med andra ord: hur mycket är du beredd att betala för ett klick, för att få ett nytt lead, eller ett köp? Den siffran bör ligga till grund för hur mycket du är villig att investera i annonseringen. Har du tidigare kampanjdata kan du använda den för att räkna baklänges och uppskatta vilken budget som krävs för att uppnå dina mål. Det är också bra att ha en flexibel budget, så att resurser snabbt kan flyttas mellan olika kampanjer och målgrupper beroende på vad som ger störst effekt, och därmed få ut så mycket som möjligt för varje spenderad krona.

6. Löfte och leverans hänger inte ihop

Annonsering handlar i grunden om trafikanskaffning. Men att få någon att klicka på annonsen är bara halva jobbet. Ett vanligt misstag är att lägga allt fokus på själva annonsen, men glömma bort vad som händer efter klicket där besökaren landar. Annonsen fungerar som ett löfte och kan vara en nyhet eller ett erbjudande, och landningssidan är leveransen. Om inte landningssidan levererar det besökaren förväntar sig blir det ingen bra helhetsupplevelse. Det kan vara att besökaren hamnar på en generell startsida eller en rörig sida utan relevant information, vilket skapar förvirring. Det ökar risken att besökaren lämnar innan någon konvertering sker. Säkerställ att löfte och leverans hänger ihop för att skapa en bra upplevelse för besökaren, vilket ökar chansen för konvertering.

Sammanfattning

Genom att undvika dessa vanliga misstag kan du spara både tid och pengar, samtidigt som du ökar chansen till framgångsrika kampanjer. Sätt en tydlig strategi, spåra rätt händelser, testa löpande, sätt en realistisk budget och gör budskapet tydligt i både annonsen och på landningssidan. Med rätt grund kan du snabbt märka en förbättring i resultatet av din digitala annonsering. 

SEO

Tips for Thriving in our Virtual World

Jimmy BjörnhårdJimmy Björnhård6 april 2024