Skip to main content

Growth marketing eller Growth Hacking som det också kallas har gått från att vara  buzzword i startupvärlden till att bli en nödvändig disciplin för alla företag som vill växa effektivt i en digital värld. Men vad innebär det egentligen, och varför räcker det inte längre med “vanlig” marknadsföring?

I grunden handlar growth marketing om datadriven, hypotes-/experimentbaserad marknadsföring som optimeras mot tillväxt i varje del av kundresan, inte bara i toppen av tratten. Det är inte en kanal, en kampanj eller en verktygslåda. Det är ett arbetssätt.

Från kampanj till system

Traditionell marknadsföring fokuserar ofta på att skapa kännedom och driva trafik. Men vad händer efter klicket? Growth marketing zoomar ut – och in – samtidigt. Det handlar om att förstå hela systemet: hur besökare blir användare, hur användare blir kunder, och hur kunder blir ambassadörer.

Tillväxt sker inte bara genom att få fler att hitta till dig, utan genom att identifiera flaskhalsar i konverteringen, minska churn och öka CTV. Growth marketing tar ansvar för hela den resan.

Hypotes, test, lärdom, action

Kärnan i growth marketing är experiment. Man jobbar med hypoteser som testas snabbt, ofta A/B-testas, och sedan optimeras eller skrotas. Det är ett mindset som liknar produktutveckling snarare än traditionell marknadskommunikation.

Det kan handla om att testa en ny landningssida, en onboarding-sekvens, en e-poststruktur eller ett nytt sätt att paketera ett erbjudande. Det viktiga är att varje test kopplas till ett tydligt mål, mäts ordentligt, leder till lärdomar – och till actions.

Förankra arbetssättet hos ledning

När man arbetar experimentbaserat, där dessutom majoriteten av experiment har ett negativt utfall(per design) så är det viktigt att ledningen förstår det iterativa arbetssättet för att inte bedöma en marknadsansvarig på fel premisser.

Tvärfunktionella team

Growth marketing är inget man gör ensam. De bästa resultaten kommer när marknadsföring, produkt, design och data jobbar tillsammans. Därför ser man ofta att tillväxtteam är tvärfunktionella och rör sig snabbt mellan teknik, innehåll och analys.

Det innebär också att growth marketing ställer högre krav på teknisk förståelse samt affärsförståelse hos marknadsförare. Det är inte längre “någon annans jobb” att optimera kundresan. Vi delar ett helhetsansvar.

När passar det – och när gör det inte det?

Growth marketing passar särskilt bra för digitala produkter, prenumerationstjänster, e-handel eller andra affärsmodeller där man har tillgång till användardata och en iterativ produktutveckling.

Det passar mindre bra i sammanhang där man saknar möjlighet att mäta, där säljcykler är extremt långa, eller där beslutsprocesser är för tröga för att tillåta snabb testning. Men även då går det att inspireras av metodiken.

Varumärke

Vill passa på att poängtera att varumärkesarbete ofta brukar ses som någon slags motpol till growth marketing, och det stämmer absolut inte även om diskussionerna hamnar närmare konvertering än kännedom. Utan att gå för djupt så är det troligare att lyckas med sin growth marketing med ett starkt varumärke, och du kan definitivt bygga varumärke från mer performance-baserade marknadsföringsmetoder.

Slutsats

Growth marketing är inte “hackarens marknadsföring” – det är den moderna strategens verktygslåda. Det handlar om att bygga ett system som lär sig snabbare än konkurrenternas, där varje del av kundresan ses som en möjlighet till förbättring.